lauantai 1. marraskuuta 2014

Maaseutukäynti perjantaina

Paikallisen koulun oppilaita

Hauska maailmankartta
 Perjantaina kiertelimme taas Lusakan lähialueella. Kävimme paikallisella koululla, jossa tosi suloiset lapset tervehtivät meitä yhteen ääneen. Asiaa oli selvästi harjoiteltu ja tuloamme valmisteltu. Koulun seinään oli maalattu muun muassa maailman kartta, jossa oli tehty pieniä korjauksia maanosiin.

Koululta jatkoimme paikallisen perheen luo, joka oli rakentanut kuivakäymälän pihaansa. Näppäsin kuvan myös heidän pihassaan olleesta komeasta kanalasta. Pihapiiristä löytyi myös tiilenpolttouuni, josta suuri osa tiilistä oli jo purettu ilmeisesti kuivakäymälän rakentamiseen. Näitä tiilenpolttouuneja näkyy täällä aika paljon.


Kanala
Tiilenpolttouuneja näkyy joka puolella
Tavarat ja roskat jätetään luontoon eikä paljon siivoilla
Vierailimme myös padolla jossa nainen oli hakemassa vettä. Rannalla oli myös komea yhdestä puusta veistetty uuhi.
Nainen hakemassa vettä padolta
Komia uuhi
Jatkoimme edelleen 18 miles -nimiseen kylään, jossa osallistuimme paikalliseen kyläkokoukseen. Tapana on että ennen kokousta kaikki kättelevät toisiaan. Meitä kätellään yleensä siten että vasen käsi lepää oikean päällä, joka tarkoittaa kunnioittavaa kättelyä. Paikalla oli johtajaa, kyläpäällikköä, pastoria, muuraria ja muita tärkeitä kylän miehiä sekä naisia. Mielenkiintoista täällä on se että välillä ko. alueen kieltä ja välillä englantia. Virallisia kieliä täällä on 73, mutta alle kymmentä puhutaan yleisemmin. Toiset kielet ovat enemmänkin joidenkin kielien murteita. Ensimmäiset pari vuotta koulua käydään omalla kielellä ja sen jälkeen siirrytään englanninkieliseen opiskeluun.

Kokouksen jälkeen kävimme tutustumassa kokouskuvan taustalla näkyvään kirkkoon. Bongasimme tietysti myös kirkon edustalla roikkuvan "kirkonkellon", jota Tommi uskaltautui kokeilemaan.

Kyläkokous. Taustalla kirkko
Tommi soittaa kirkonkelloa
Päivän päätteeksi kävimme vielä tutustumassa yhteen kuivakäymälään, jossa oli sopivasti kuvattavaksi vanha käymälä uuden vieressä. Vanhanmalliset käymälät täällä tehdään siten että maahan kaivetaan noin kolme metriä syvä kuoppa, jonka päälle rakennetaan wc-rakennus milloin mistäkin materiaalista. Kuopan täyttyessä wc hylätään ja rakennetaan uusi. Vanhat wc:t jätetään niille sijoilleen, joten niitä näkyykin joka kulmalla.



Toinen näistä on uudempi kuivakäymälä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti