keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Torilla, museossa ja grillausta

SUNNUNTAI

Hotellin pihalla on paljon
mangopuita
Mangoja
Lauantain Choben reissun jälkeen sunnuntai meni lepäillessä hotellilla. Kuvailin hiukan hotellin pihan mangopuita. Hotellilla on aika suuri piha-alue, jossa on paljon mangopuita. Mangoja putoileekin puista jatkuvasti ja aina joku kiirehtii niitä hakemaan. 
Mangot on sairaan hyviä
Mangot ovat myös norsujen suurta herkkua ja norsut tulevatkin Zimbabwen puolelta joka ilta 7-8 aikaan hakemaan täältä Sambian puolelta mangoja. Läheisillä teillä on varoituskylttejä että varokaa norsuja ja tiettyjä reittejä ei illalla kannata käyttää jos haluaa päästä perille ilman odottelua.

MAANANTAI

Pyörimme kaupungilla hiukan shoppailemassa ja tutustumassa paikkoihin. Kävimme myös bussiasemalla yrittämässä ostaa lippuja, mutta niitähän ei tietenkään myydä kuin päivää ennemmin. No tulipa käppäiltyä. Maanantai oli todella lämmin päivä. Hotellin johtaja kertoi lämpötilan olevan 45 astetta ja se kyllä huomattiin bussiasemakäynnillä. Jossain kohdissa asfalttikin oli "sulanut" ja kuoriintunut pois, kun rekat olivat kääntyneet.
Flamboyant puut ovat todella kauniita

TIISTAI

Lähdimme heti aamusta Tommin kanssa torille. Tai krääsän myyntikojuja ne paremminkin ovat. Turisteille kaupataan käsintehtyjä puuesineitä, kankaita ja vaatteita yms ja tietenkin aina "good price for you my friend". Torimyyjät valmistavat tuotteitaan paikanpäällä ja kojujen ympärillä onkin aika kuhina. Yhdestä kojusta silmään pisti Calabash-vesisäiliö, joita täällä on ennen käytetty, ja varmaankin nykyäänkin, veden kantamiseen. Se on kasvi joka kasvaa samaan tapaan kuin kurpitsa. Astia itse on erittäin kevyt. Materiaalina sen paino vastasi suunnilleen styroksin painoa.
Reiän porausta

Calabash vesisäiliö

Tuoli, jonka voi purkaa
kahdeksi "laudaksi"


Matkalla torille näkyi
revontulia :)
Kauppoja
Illalla pidimme pienimuotoiset läksiäiset barbecue-illan muodossa. Kutsuimme paikalle myös pari paikallista kaveria Philipin ja Jimin. Kokkailimme sipuli-sieni-pekoni-tuorejuustotäytettyjä paprikoita, sipuli-sieni-vuohenjuusto ja -sinihomejuustotäytteisiä herkkusieniä, paistettuja lohkoperunoita ja porkkanoita sekä naudanlihapihvejä. Kyllä oli hyvää! Philip ja Jim tykkäsivät myös kovasti ja kyselivät reseptejä. He halusivat välttämättä ruuan päätteeksi tiskata mikä oli tosi mukava ele heiltä. Ilta oli tosi mukava ja oli kiva heittää hyvästit tällä tavalla Philipille ja Jimille.
Paistinperunojen ja porkkanoiden esikeittoa

Keittiössä kokatessa lämpötila oli ainakin 60C









Philip ja Jim halusivat
tiskata
Chef Lö Cuisine

KESKIVIIKKO

Lähdimme aamusta Tommin kanssa ostamaan lippuja torstai-aamun bussiin Lusakaan. Saimme liput tällä kertaa hienosti ostettua ja jatkoimme matkaamme Livingstonen museoon. Museossa oli kerrottu mm. alueen historiallisista löydöistä. Oma osastonsa oli lisäksi David Livingstonen tutkimusretkille. Nyt aletaan sitten pakkaamaan huomista lähtöä varten.


Rambo

Kaikki tienvarsimainokset on maalattuja

Kojuja bussiaseman lähellä

Bussilippuja ostamassa Mazhandun myymälästä

Pieneläinten saalistamiseen tarkoitetut bola-kivet

Hyvät kyydit

Orjien ruodussapito välineitä



Mr. H.M.Stanley

David Livingstonen vehkeitä
Auringonlasku hotellin
altaalla
Työturvallisuus vieressä
pitseriassa